NaSk (Natuur- en Scheikunde)


Biologie, natuurkunde en scheikunde zijn samen de 3 natuurwetenschappen. Bij deze vakken onderzoek je van alles wat er in de natuur  gebeurd. Biologie heb je al vanaf klas 1. Natuur- en Scheikunde krijg je vanaf klas 2.
Natuur- en scheikunde zijn eigenlijk 2 aparte vakken. Bij scheikunde gaan we onderzoeken wat er gebeurd wanneer je 2 stoffen samenvoegt of juist uit elkaar haalt. Dit doen we vanuit het boek, maar het liefste doen we dat natuurlijk door echt proefjes te doen. Wat is er leuker dan met allerlei stoffen aan de slag te gaan om te kijken wat er gaat gebeuren?! In klas 3 gaan we verder op deze basis in en gaan we proberen te verklaren waarom sommige stoffen met elkaar reageren en hoe alles om ons heen is opgebouwd uit maar een paar verschillende bouwstenen.
Natuurkunde is eigenlijk een naam die niet helemaal klopt. Bij natuur danken veel mensen aan planten en dieren. Maar dat is biologie. Bij natuurkunde onderzoeken we verschijnselen die om ons heen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld licht, geluid, elektriciteit, krachten en bewegingen. Maar ook kijken we naar het weer en de sterrenhemel ons ons heen. Natuurlijk doen we ook hier weer proefjes om te kijken of de theorie ook echt klopt. 
Natuur- en scheikunde zijn belangrijke vakken wanneer je straks iets wilt doen in de techniek. Maar er zijn ook heel veel andere beroepen waarbij natuur- en/ of scheikunde belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan architect, apotheker, verpleegkunde, piloot of bij het werken in de voedingsindustrie. Met natuur- en scheikunde kun je heel veel kanten op!