Buiten Rooster Activiteiten (BRA)

Mijn naam is Caroline Plooster. Naast de lessen aardrijkskunde en levensbeschouwing die ik geef, zit ik alweer acht jaar in het BRA-team van Penta Bahûrim. BRA staat voor Buiten Rooster Activiteiten. Ieder jaar organiseert het BRA-team activiteiten om het onderwijs dat we bieden nog leuker en persoonlijker te maken. We proberen een hoop verschillende activiteiten te organiseren, die aansluiten bij de wensen van onze leerlingen.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan school- en themafeesten voor alle leerlingen of juist speciaal voor de leerlingen van de onder- of bovenbouw. Maar ook aan het kerstdiner dat we in klas 3 en klas 4 organiseren, waarbij de leerlingen in galakleding kunnen genieten van een driegangendiner, uitgeserveerd door de docenten!

Daarnaast organiseren we een pubquiz waarbij personeelsleden, ouders met hun kinderen of ouders onderling de strijd met elkaar aangaan voor de felbegeerde winst. Welke onderwerpen de revue passeren blijft uiteraard, net zoals bij een echte pubquiz, tot op de avond zelf geheim.

Ook bezoeken we ieder schooljaar na de voorjaarsvakantie “Snowworld” in Zoetermeer, waar we met elkaar genieten van een sportieve middag in de sneeuw.

Dit alles organiseer ik niet alleen. Het BRA-team bestaat namelijk uit docenten en leerlingen die met veel enthousiasme gedurende het gehele schooljaar de activiteiten bedenken en organiseren. We betrekken de leerlingen niet alleen bij de organisatie, maar door middel van enquêtes in alle leerjaren proberen we alle leerlingen te betrekken bij de invulling van het programma. Op die manier hopen we dat er voor iedereen iets leuks in dit programma terug te vinden is.

Tijdens de activiteiten leren de leerlingen elkaar en het onderwijspersoneel op een andere manier kennen. Door elkaar ook buiten de lessen om te zien, krijgen we meer respect voor elkaar, gaan we elkaar beter begrijpen en ontstaat er een fijnere leeromgeving.

Een voorbeeld hiervan zijn de workshops die we organiseren met Pasen. Ze worden allemaal gegeven door docenten en de leerlingen kunnen zich er voor in schrijven. Al een aantal jaar wordt er sushi gemaakt, mogen de honden van thuis mee naar school komen voor een hondentraining en kunnen de dansmoves/dancemoves van/door de leerlingen worden geoefend tijdens een lesje Zumba. Allemaal voorbeelden van dingen die wij als docenten graag in onze vrije tijd doen en graag met onze leerlingen delen.

Ook leuk om te vermelden is dat de leerlingen bij ons op school ieder jaar op kamp gaan. Klas 1 gaat in de loop van het schooljaar drie dagen naar Loon op Zand in Noord-Brabant. Klas 2 gaat twee dagen naar Gent en Ieper in België. Klas 3 brengt een driedaags bezoek aan Parijs waar, natuurlijk Disneyland bij hoort. In klas 4 gaan de leerlingen rond de kerstperiode met de boot drie dagen naar Londen in Engeland. Een onwijs leuk excursieprogramma, waar ik zelf ook ieder jaar opnieuw echt van geniet.

We hopen dat er op deze manier op een ontspannen en ongedwongen wijze waardevolle herinneringen ontstaan die leerlingen een goed gevoel geven tijdens hun schooltijd, maar ook nog na het behalen van hun diploma. Regelmatig komen oud-leerlingen terug op de leuke activiteiten die ze in hun tijd bij ons op school hebben gehad. "Weet u nog, toen...?"

Caroline Plooster, docente aardrijkskunde en lid van het BRA team