BEWEGEN ‘GIGANTISCH BELANGRIJK‘

Bewegen is ‘gigantisch belangrijk’ voor kinderen, dit stelt neuropsycholoog Jelle Jolles van de Vrije Universiteit. Hij doet onderzoek naar leren, bewegen en het brein en hij benadrukt dat  bewegen heel belangrijk is voor kinderen.  ‘Voor de doorbloeding van de spieren en de ontwikkeling van de hersenen, maar vooral voor het concentratievermogen en het cognitief presteren. Kinderen worden enthousiaster, vaardiger en alerter.‘ Deze neuropsycholoog durft zijn handen in het vuur te steken voor de bewering dat schoolprestaties omhoog gaan als kinderen meer bewegen.

De bovenstaande tekst is afkomstig uit een krantenartikel dat aandacht besteedt aan het fenomeen ‘The daily mile’. Dit fenomeen is over komen waaien uit Schotland. Inmiddels is dit zo’n succes dat honderden scholen in Engeland en Schotland iedere dag een mijl rennen met de kinderen om zo de strijd tegen overgewicht aan te gaan en hiermee direct een steentje bij te dragen aan het verhogen van de schoolprestaties. Vanaf half september zal ook in Nederland een landelijke campagne gestart worden om basisscholen te enthousiasmeren, waarbij oud-schaatser Erben Wennemars ingezet wordt.

Het belang van bewegen is voor onze school al jaren vanzelfsprekend, dit is geen discussiepunt. Gevarieerde gymlessen, leuke excursies die skiën en schaatsen mogelijk maken en het trainen van hardloopgroepen op beginnend en gevorderden niveau doen we ieder jaar met veel plezier. Ook hebben wij veel leerlingen die graag bewegen en bieden we ruimte voor kinderen die topsport bedrijven. We denken mee over aanpassingen binnen het rooster en de huiswerkplanning,  zodat noodzakelijke trainingen door heel Nederland gevolgd kunnen worden. En uiteraard zijn we trots op onze bewegende leerlingen, onafhankelijk van het bewegingsniveau is het feit dat je beweegt al geweldig!

Wat is dan wel een discussiepunt? Het feit dat de overheid het belang van bewegen de afgelopen jaren weliswaar meerdere keren heeft onderschreven, maar de maatregelen om scholen te kunnen laten werken met voldoende hoogopgeleid personeel, geschikte ruimte en om scholen tijd te geven om beweging in te passen in het rooster blijven achter.

Hoogste tijd om als school nogmaals het belang van bewegen naar voren te brengen,  in woorden en zeker ook in daden. Dit jaar worden onze gymlessen opnieuw gevarieerd en met veel enthousiasme gegeven door maar liefst twee hoogopgeleide gymdocenten. Natuurlijk gaan we ook weer skiën, schaatsen en zullen de hardloopgroepen met veel enthousiasme gestart worden.