Hallo allemaal,

Ik mag een stukje over mezelf en mijn sport schrijven. Wie ik ben? Joris Herrewijnen, 15 jaar en zit in de vierde van het VMBO-TL. Ik doe aan een niet alledaagse sport, kitesurfen. Meestal als het over topsport gaat denk je gauw aan voetbal, hockey misschien tennis en niet aan een watersport. Ik ben ooit begonnen met zeilen, in een klein optimistje bij de watersportvereniging in Oostvoorne, maar nadat mijn broer Pepijn zijn eerste kitesurflessen had gehad wilde ik dat natuurlijk ook. Mijn eerste lessen kreeg ik toen ik 9 was en ook bij mij gebeurde het…het kitevirus had me te pakken. Zodra er genoeg wind is ging ik samen met mijn vader en broer naar de Slufter om het water op te gaan. Mijn eerste wedstrijd was in 2013, het Kiteboard Open in Noordwijk. Na deze wedstrijd zijn we met een aantal talenten samen gaan trainen gesteund door de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Zo konden we elkaar aanmoedigen en tips geven. Doordat we zo vaak op het water waren (en zijn) vielen we op en kwam er een sponsoring van Pepijn en mij door North Kiteboarding en Eurofuncenter. In oktober 2013 werd ik ‘Man of the Dam’ en won ik een gigantische beker en een kiteboard. Dit was mijn eerste podiumplaats. Bij alle wedstrijden hierna heb ik wel een podiumplek gehad.

Beste resultaten; in 2014 werd ik 2de op het NK Jeugd en dit voorjaar 2de op het EK.

Het lastige is zowel met trainen als met wedstrijden dat we afhankelijk van de wind zijn. Zo is er in 2015 geen NK gevaren.
We trainen bij het Natural High Talent Team o.l.v. Youri Zoon (wereldkampioen Freestyle). In het weekend proberen we zoveel mogelijk huiswerk te maken en als we een wedstrijd hebben gaat dit mee en kunnen we het in de camper doen. In de winter wordt trainen in Nederland lastig, het water wordt te koud en de dagen te kort. Dan proberen we dit als het met school te combineren is een warmere windzekere bestemming op te zoeken. De meeste wedstrijden zijn in het weekend maar het EK en WK vallen buiten onze vakanties. Meestal maken we een keuze om naar 1 van de 2 te gaan. Afhankelijk van hoe het uitkomt thuis en op school. Omdat je voor kitesurfen nog geen sportstatus kan aanvragen ben ik super blij dat school mij hier toch in steunt. Dat gaat misschien veranderen omdat tijdens de Jeugd Olympische Spelen in 2018 kitesurfen met de discipline ‘twintip race’ toegevoegd is. Voor nu trainen we voor het NK Freestyle en het NK Big Air en misschien doe ik ooit samen met mijn broer mee met de meest extreme wedstrijd The King of the Air in Kaapstad.

Tot aan het water!

Nieuwsgierig geworden? Hieronder een paar linkjes van filmpjes over en met ons:

https://vimeo.com/137470446  Slufter Bros

https://vimeo.com/167021771 Kitesurfing Port of Rotterdam

https://www.youtube.com/watch?v=Qy7Sfquv9b0 Slufter Locals