Fietsverlichtingsactie

Op 28 oktober hebben dhr. Oosterman, dhr. Vlendré en dhr. Barnhoorn de fietsen van onze eersteklassers gecontroleerd. We hebben gekeken naar de aanwezigheid van een bel, werkende remmen, het stuur (stevig vast), de kettingkast en ketting (op spanning) en, het belangrijkste in deze donkere tijd, de verlichting.

Zo leggen we met elkaar de basis voor een veilige rit naar school, de rest is aan uw kinderen en onze leerlingen.

Medewerking politie

Ieder jaar is ook een afvaardiging van de politie aanwezig. Dit jaar waren er wederom twee agenten om leerlingen soms te waarschuwen voor de gevaren in het verkeer.

Ondanks de brief die we hadden gestuurd om eens naar de “staat” van de fiets te kijken waren er 9 fietsen zonder goed werkende verlichting, waren er 5 zonder werkende bel (4 hebben we van een nieuwe kunnen voorzien, ik had niet op zoveel gebreken gerekend) en 3 fietsen zonder werkende remmen.

De politie stelde handige tijdelijke lampjes ter beschikking en vaak was het vervangen van de batterijen al voldoende! Ook maakten ze een praatje met sommige leerlingen over verkeersveiligheid en hun toekomstplannen.

Regelmatige controle belangrijk

Natuurlijk moet de verlichting in de komende maanden werkend blijven daarvoor kunnen de leerlingen niet zonder hulp van thuis, we hebben een voorzet gegeven om de weg naar school een stukje veiliger te krijgen. Zo gaan onze leerlingen met een goede fietsverlichting en een veilige fiets op pad.

Waarom we dit doen

Ieder jaar zijn er een ongeveer 20.000 ongelukken waarbij doden en gewonden vallen. Veel van deze slachtoffers komen uit kwetsbare groepen. Fietsers –waaronder relatief veel kinderen en jongeren– horen daar helaas ook bij. De ANWB streeft ernaar om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Om dit mogelijk te maken organiseert de ANWB Lichtbrigade de fietsverlichtingsactie met scholen. In de herfst en winter is het donker als kinderen van huis naar school fietsen. Maar liefst 42% van alle automobilisten geeft aan slecht te zien in het donker. Het is dus ontzettend belangrijk dat kinderen en jongeren goed zichtbaar zijn in het verkeer.

Helaas is maar 65% van alle fietsen goed uitgerust als het op licht en reflectie aankomt. Wie onverlicht in het donker rijdt, heeft een grote kans op ongelukken. De remweg van een auto in de bebouwde kom is namelijk langer dan de zichtbaarheid van een onverlichte fietser in het donker!mDus laten we het met elkaar een stukje veiliger maken en onze kinderen bewust maken van de gevaren.

J.C. Barnhoorn

Verkeersveiligheidscoördinator

Penta Bahûrim

Ga terug