Knalgroene spaghetti ter afsluiting van project over duurzame voeding op Bahûrim

Knalgroene spaghetti met vegetarische gehaktsaus. Leerlingen van klas 1c van het PENTA college CSG Bahûrim sloten het gastlesproject over duurzame voeding in stijl af. Sinds 2014 voert de Stichting Milieu Dichterbij dit lesprogramma uit op de Brielse school. Wethouder André Schoon en beleidsmedewerker Geradine Roskam genoten 13 juni zichtbaar van de uitgebreide en smakelijke lunch.

Begin mei kregen de drie eerste klassen van het Bahûrim een inleidende les van gastdocent Lily Venema. Voor het zesde achtereenvolgende jaar voerde zij namens de Stichting Milieu Dichterbij het project ‘Duurzame voeding’ uit op het PENTA college in Brielle. Venema legde uit dat de productie en het transport van allerlei levensmiddelen veel energie kost. “Ook worden grondstoffen schaars, dus moeten we afval scheiden om het opnieuw als grondstof te kunnen gebruiken”, zei ze. Een bezoek aan de plaatselijke supermarkt is een vast onderdeel van het lesprogramma. Bedrijfsleider Arthur van Bochove ontving de leerlingen in de Plus aan de Reede, waar hij vertelde over het inkoopbeleid van de supermarkt, duurzaamheid, afval en het paradepaardje van de zaak: een elektrische bezorgauto.

Voor het bedenken van een gezonde maaltijd met respect voor mens, dier en milieu kregen de jongeren drie weken de tijd. Ze schonken daarbij onder meer aandacht aan de manier waarop etenswaren zijn verpakt en wat het land van herkomst is. Daarnaast moesten de leerlingen rekening houden met ‘Schijf van Vijf’. Onder leiding van docent Rick de Vree kwamen de duurzame menu’s geleidelijk aan tot stand. De leerlingen hadden veel plezier in deze manier van leren door doen.

Moestuin

Donderdag 13 juni waren de leerlingen van klas 1c aan de beurt om hun zelfverzonnen vegetarische recepten uit te proberen. André Schoon, wethouder van duurzaamheid, milieu en energie, schoof samen met beleidsmedewerker Geradine Roskam aan tafel bij Jessie, Xelimène, Femke, Sophie en Sem. Dit vijftal had spaghetti gekookt, die door de toevoeging van natuurlijke kleurstof een felgroene tint had gekregen. De bijbehorende saus was bereid met vegetarisch gehakt. De munt voor de thee kwam uit de moestuin van de school. Wethouder Schoon en beleidsmedewerker Roskam waren hier voor het eten nog rondgeleid door Dani en Jirre. De jongens lieten ook de composthoop zien, waar de groente- en fruitresten uit de keuken belanden. “Vroeger had iedereen een moestuin”, zei de wethouder tijdens het eten. Hij sprak met de leerlingen over streekproducten, duurzaamheid en verpakkingen. Dat de leerlingen zo enthousiast zijn, vond de wethouder leuk om te zien. Tot slot serveerden de leerlingen cupcakes en ijs. Hun gasten keerden na deze uitgebreide lunch met een goed gevulde maag terug naar het gemeentehuis.

De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) voerde het gastlesproject ‘Duurzame voeding’ op het PENTA college CSG Bahûrim uit in opdracht van de gemeente Brielle en Westvoorne.

De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam. Gastdocenten geven natuur- en milieulessen op scholen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Zuid-Holland Zuid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga terug